Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich zapis w Twoim komputerze.

od 1929 roku

Pokon czyni cuda

Aktywator kompostu

Kompostowanie jest recyklingiem materiałów organicznych takich jak liście, resztki warzyw i owoców. Zazwyczaj jest to powolny proces. Aktywator kompostu Pokon stymuluje i przyspiesza naturalny rozkład kompostu. Ponadto, redukuje nieprzyjemny zapach z kompostownika. Aktywator kompostu Pokon jest produkowany na bazie guano, dlatego uzyskany kompost można używać jako polepszacz gleby oraz jako naturalny nawóz do roślin ogrodowych w doniczkach, skrzynkach oraz w ogrodzie.

Skład

W Aktywatorze kompostu znajduje się między innymi guano, którego naturalne bakterie stymulują rozkład kompostu.

Dostępność

Aktywator kompostu jest dostępny w opakowaniach 1 kg, w większości centrów ogrodniczych i marketów ogrodowo-budowlanych. 

Znajdź punkt sprzedaży Sklep internetowy

Wskazówki

Odpady organiczne najlepiej zagospodarować kompostując je. Na rynku dostępny jest szeroki asortyment kompostowników. Można zdecydować się na tańszy drewniany lub  wybrać estetyczny i trwały kompostownik plastikowy. Eko-kompostowniki plastikowe mogą posiadać również termoizolację. Wówczas proces kompostowania przebiega na tyle sprawnie, że kompost można otrzymać nawet kilka razy do roku.

Można także układać stos kompostowy, który powinien mieć metr wysokości, metr szerokości a długość w zależności od potrzeb. Zapewnia to odpowiednią izolację cieplną pozwalającą na ogrzewanie się wnętrza stosu w trakcie trwania rozkładu. Idealna temperatura to około 60°C, w której ginie większość drobnoustrojów chorobotwórczych i nasion roślin. Dobrze przygotowany stos kompostowy powinien mieć taką zawartość wilgoci jak dobrze wyciśnięta gąbka. Zapewnia to odpowiednie warunki do podtrzymania procesów życiowych bakterii, które podczas rozkładu materii organicznej produkują ciepło. Gdy cały materiał zmieni kolor na ciemnobrązowy lub prawie czarny, kompost jest gotowy do użytku.

Nie należy kompostować resztek tłuszczy, mięsa, odchodów zwierząt i odpadów produktów mlecznych. Przyciągają one szkodniki i w krótkim czasie nie ulegną wystarczającemu rozkładowi.