Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich zapis w Twoim komputerze.
Uprawa własnych warzyw jest prostsza niż myślisz. Marchew, fasola, sałata, ogórki, pomidory… w zasadzie większość warzyw może być uprawiana w Twoim ogrodzie.
Warzywa mają specyficzne wymagania co do wysiewu i wzrostu. Niektóre wymagają przygotowania rozsady (używając Ziemi uniwersalnej Pokon), a inne wysiewamy bezpośrednio do gruntu.
Ważne jest też jakie warzywa rosły poprzednio w danym miejscu w ogrodzie. Najlepiej jeśli stosujemy płodozmian, którego celem jest zapobieganie chorobom i szkodnikom, nagromadzonym w glebie przy ciągłej uprawie jednej grupy warzyw. Niektóre choroby mogą przetrwać w glebie przez kilka lat. Efektem płodozmianu jest zwiększenie żyzności gleby i jej biologicznej aktywności, ograniczanie występowania chorób, szkodników i chwastów oraz umożliwienie warzywom pełnego wykorzystania składników pokarmowych z gleby. Zmieniamy na zagonach obsadzenia poszczególnych gatunków warzyw. Jednego roku na danym zagonie rosną warzywa kapustne, a w następnym w tym miejscu sadzimy już warzywa korzeniowe – kapustne zaś wędrują na zagony po strączkowych. Sadząc na zagonie po strączkowych (które wiążą wolny azot z powietrza w brodawkach korzeniowych i akumulują go w glebie) warzywa kapustne, zapewniamy im idealne warunki wzrostu.
Ważne jest również dobrze dobrane sąsiedztwo roślin, co wpływa korzystnie na wzrost plonów oraz na zachowanie równowagi biologicznej. Ogranicza występowanie chorób i szkodników.
Rośliny sąsiadujące ze sobą nie powinny przeszkadzać sobie wzajemnie we wzroście części nadziemnej i korzeni, powinny pobudzać wzajemnie swój rozwój. Właściwe sąsiedztwo powoduje zwiększenie odporności na choroby i odstrasza szkodniki.
Do zasilania warzyw polecamy stosowanie nawozów Pokon: Nawóz do ogrodu – do warzyw, owoców i kwiatów (7,5kg) lub w 100% naturalny Bio nawóz do owoców i warzyw (1kg)
Świeże zioła z własnego ogrodu lub balkonu są zdrowe i wspaniale smakują.
Zioła powinny rosnąć niedaleko kuchni na rabatach lub w doniczkach, tak aby szybko móc zerwać kilka świeżych łodyżek do dania, które akurat przygotowujemy. Zioła są wspaniałym luksusem, z którego możesz korzystać od wiosny do jesieni. Niektóre zioła – tymianek, rozmaryn, które dobrze znoszą chłód. można uprawiać przez prawie cały rok.